De Nederlandse paraboogschutters Mark de Gier en Roy Klaassen hebben op de wereldkampioenschappen in het Tsjechische Pilsen niet voor een verrassing kunnen zorgen. Individueel werden ze beiden in de tweede ronde uitgeschakeld, ook in het teamtoernooi was dat het eindstation.

Klaassen kende een wisselvallige kwalificatie, vooral doordat het schieten met een zogenaamde ‘kantelrelease’ – een hulpmiddel bij het schieten – nog niet helemaal in zijn systeem zat. In de eliminatierondes won hij zijn eerste wedstrijd, om vlak voor de tweede ronde van de jury te horen dat zijn rolstoel niet in orde was. ‘Mijn rugleuning was te hoog en dat moest direct worden aangepast. Eén minuut voor de start van mijn wedstrijd. Daardoor was ik mijn focus kwijt’, blikt de 39-jarige Almeerder terug. Hij verloor in die tweede ronde van de latere wereldkampioen Matteo Bonacini uit Italië.

Nederlands record
In het teamtoernooi verloren Klaassen en De Gier samen ook van de latere wereldkampioenen China. In de eerste ronden liepen de Nederlanders slechts één punt achter op de titelfavorieten. Klaassen verzucht: ‘Je zag dat ze verbaasd waren dat we zo goed schoten, maar toen kwam de wind. De parasols vlogen letterlijk over het veld.’ De ervaring van de Chinezen bleek een maatje te groot voor de twee Almeerders. En passant schoten de twee een ronde eerder, tegen Maleisië, nog wel een Nederlands record voor het teamtoernooi: 150 punten op een maximum van 160.

Podcast
Ik sprak eerder met Klaassen, De Gier en coach Pier Elzinga in de ParaWatcher Podcast. Over de huidige status van het Nederlandse paraboogschieten en hun ambities. Die aflevering kun je hier nog luisteren. Beide boogschutters komen in augustus ook in actie tijdens de European Para Championships in Rotterdam.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.