PREVIEW PARAWATCHER MAIL – Zijn wereldtitel in Parijs was vorig jaar een verrassing. Een jaar later is atleet Joël de Jong (22) veel sterker dan toen. Zijn sportprothese lijdt eronder. Hij brak er recent al twee.

Op de wereldkampioenschappen para-atletiek in Kobe (Japan) loopt en springt Joël de Jong voor het laatst op zijn “oude” prothese – zijn zogenaamde blade. Na de WK krijgt hij een sterkere, stevigere, dikkere blade. De reden? Materiaalpech. ‘Ik heb in de laatste weken bij het verspringen twee keer een blade gebroken’, blikt de 22-jarige Fries terug. ‘Ik ben het afgelopen jaar veel sterker geworden, er komt veel meer kracht op te staan wanneer ik afzet voor mijn sprong. Tot twee keer toe brak bij de afsprong mijn blade. Ineens lag ik op de grond. Gelukkig in de zandbak, maar toch.’

Met wat simpele cijfers illustreert De Jong hóeveel sterker hij is geworden. ‘We zijn afgelopen jaar mijn linkerbeen, dat dus boven de knie geamputeerd is, meer gaan trainen. Uit metingen bleek dat ik in vier maanden tijd ruim een kilo aan spiermassa erbij heb gekregen. Tja, dan is het misschien wel logisch dat zo’n blade het begeeft. Na de WK gaan we aan de slag met mijn materiaal. Zo vlak voor vertrek naar Japan wilden we dat niet doen, het kost toch best wat tijd om eraan te wennen.’


Dit verhaal is een ingekorte preview van de ParaWatcher-mail, die ik wekelijks verstuur.

Geen nieuwsbrief met nieuws, maar een mail met elke week een verhaal met ruimte voor diepgang, achtergronden, reportages, het verhaal achter het nieuws, achter de prestaties en achter de sporters. Geschreven of gesproken, net wat past. En dat komt dan dus gewoon direct in je mailbox.

Je kunt kiezen voor een gratis abonnement, of voor de premiumversie (5 euro per maand). Aanmelden voor de mail? Dat kan hier. En meer informatie vind je hier.