Is het via de wereldranglijst niet gelukt je te kwalificeren voor de Paralympische Spelen? Of via kwalificatietoernooien? Heb je de limieten nét niet gehaald? Dan is er nog één laatste kans.

uim twee jaar voor de Paralympische Spelen gehouden worden, maakt het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) de kwalificatieregels bekend. Die regels worden samen met de internationale sportbonden opgesteld. In een lijvig document staat per sport precies beschreven hoe het traject richting de Spelen eruitziet. Welke toernooien tellen er mee, welke prestaties moeten er geleverd worden, aan welke eisen moeten sporters voldoen en hoe ziet de tijdlijn voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen eruit? Ook staat in het document vermeld hoeveel sporters zich gaan kwalificeren voor de betreffende sport.

Om een paar voorbeelden te noemen: voor rolstoeltennis zijn dat er dit jaar in Parijs maximaal 96, voor zwemmen 605 en atletiek heeft 1.069 startplekken te verdelen. In totaal is het deelnemersveld in Parijs beperkt tot precies 4.400 sporters. (Significant minder dan het olympische deelnemersveld van maximaal ongeveer 10.500 sporters. (Dat heeft te maken met het feit dat de begeleidingsstaf paralympisch vaak groter is, maar vooral ook simpelweg met kosten.)


Dit verhaal is een ingekorte preview van de ParaWatcher Post, die ik wekelijks verstuur. 

Geen nieuwsbrief met nieuws, maar een mail met elke week een verhaal met ruimte voor diepgang, achtergronden, reportages, het verhaal achter het nieuws, achter de prestaties en achter de sporters. Geschreven of gesproken, net wat past. En dat komt dan dus gewoon direct in je mailbox.

Je kunt kiezen voor een gratis abonnement, of voor de premiumversie (5 euro per maand). Aanmelden voor de mail? Dat kan hier. En meer informatie vind je hier.

Foto: Mathilde Dusol