Rolstoelbasketbalster Dagmar van Hinte maakt sinds 2017 deel uit van het Nederlands team. Ze werd Europees kampioen, wereldkampioen en was nu hard op weg naar de Paralympische Spelen. Tot vorige week dan, want door een besluit van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) spat haar paralympische droom uit elkaar.

Simpel gezegd komt dat door de handicapclassificatieregels van het IPC. Haar handicap, dystrofie, hoort niet meer bij de tien ‘toegestane handicapsoorten’. Die regels werden al in 2017 ingevoerd, maar rolstoelbasketbalbond IWBF volgde die regels niet. Tot nu dan. Want zouden ze dat niet doen, werd de sport geschrapt van het paralympisch programma. Niet alleen voor 2021, maar ook voor Parijs 2024.

Helemaal donderslag bij heldere hemel is het dus niet. Alleen worden de sporters nu de dupe van een ruzie tussen twee internationale organisaties. En waarom – zo vlak voor Tokio – geen overgangsregeling, die bijvoorbeeld rolstoeltennissers wel krijgen?

“Toen in anderhalf jaar terug een berichtje las van een teamgenoot, wist ik dat die regelwijziging gevolgen voor mij zou hebben”, zegt Dagmar. “Ik wist dat ik door die nieuwe regels niet meer mee zou mogen doen. Toch komt dit definitieve besluit als een klap, zeker nu zelfs Tokio voor mij niet meer mogelijk is.”

Luister het hele gesprek (29:13 min) hierboven, of via een van de bekende podcastkanalen.

Foto: Ilse Schaffers