In 2012 was hij als judoka genomineerd voor de Paralympische Spelen, toen hij zijn schouder brak. Einde oefening. Hij maakte de overstap naar triatlon, maar daar was hij afhankelijk van een guide om te sporten. En nu is hij terug als judoka. Voor Daniël Knegt (39) blijft het pionieren. Parijs 2024 zou de cirkel voor hem rond maken.

Vorig jaar werd Daniel nummer 7 op de wereldkampioenschappen, hij is op dit moment 8e op de wereldranglijst. Zijn belangrijkste doel dit jaar? De European Para Championships in Rotterdam, kort daarna de WK in Birmingham en daarna: Parijs 2024. Al wil hij niet alleen zelf presteren, maar ook de sport laten groeien.

European Para Championships
In augustus vindt de eerste editie van de European Para Championships, zeg maar de Europese Paralympische Spelen, plaats in Rotterdam. Tien sporten staan er op het programma. Daar zitten bekende parasporten bij, maar ook sporten waar je minder over hoort: taekwondo, judo, boogschieten en goalball. In aanloop naar de EPC zoek ik in de ParaWatcher Podcast uit wat er in Nederland in die onbekendere sporten gebeurt.

Luister de hele aflevering met Daniel Knegt  (32:56 minuten) hieronder, of via de bekende podcast-apps:

Parijs is nog ver. Nog 503 nachtjes slapen.

Foto: eigen archief/IJF