Nederland wil in 2023 de eerste Europese Para Spelen organiseren. Waar Azië en Amerika al jaren zo’n groot continentaal paralympisch evenement hebben, moet Europa het zonder eigen paraspelen doen. Tot nu toe dan. Sportorganisatiebureau Team TOC, dat de afgelopen jaren meerdere para-WK’s in Nederland organiseerde, wil daar verandering in brengen.

In de ParaWatcher Podcast spreek ik met Eric Kersten, directeur van Team TOC, en rolstoeltennisster Jiske Griffioen, die ambassadeur is van het evenement. De afgelopen anderhalf jaar wordt er in de luwte al keihard gewerkt aan het plan. Negen sporten zijn al enthousiast, de eerste Nederlandse steden hebben zich al kandidaat gesteld. En hoe nu verder? “Het belangrijkste is nu dat er een stad zich écht kandidaat gaat stellen en de internationale federaties achter het plan gaan staan”, zegt Eric. “Sportbonden zijn enthousiast, maar hebben nog niet officieel ‘ja’ gezegd. Dit kwartaal is belangrijk; voor de zomervakantie weten we of we een go of no go hebben.”

Dromend over een ideale locatie, is Jiske bevooroordeeld. “Ik woon in Amsterdam, dus mijn eerste keuze zou altijd Amsterdam zijn. Het moet sowieso een stad zijn met internationale uitstraling; dan kun je ook denken aan Rotterdam, Utrecht en zo zijn er nog wel een paar. Het idee is: we brengen de sport naar de mensen, in plaats van mensen naar de sport. Denk aan een tennisbaan op de Dam. Dan lopen mensen daarlangs en gaan toch kijken. Mensen naar een EK buiten de stad trekken is veel moeilijker.”

Foto: Mathilde Dusol

Luister het hele gesprek (31:29 min) hier (zie hierboven), of via een van de bekende podcastkanalen.

Over de ParaWatcher Podcast
De ParaWatcher Podcast vertelt elke week het paralympische verhaal. Persoonlijk, informatief, actueel of gewoon leuk. Elke week een goed gesprek met iemand uit de paralympische sportwereld; ongeveer een half uurtje. De podcast is via veel bekende podcastkanalen te beluisteren, o.a.:

Foto’s: Brett Florens (Eric), Mathilde Dusol (Jiske)