Boogschieten is een van de eerste sporten die paralympisch beoefend werd. Toch is Nederland al sinds 2012 afwezig in die sport. Daar moet verandering in komen, als het aan schutters Roy Klaassen, Mark de Gier en coach Pier Elzinga ligt. ‘Als alles op de juiste dag goed valt, zit Parijs erin’, zegt Pier. Roy en Mark zijn iets voorzichtiger.

Roy en Mark zullen Nederland dit jaar vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Tsjechië en de Europese titelstrijd in Rotterdam; tijdens de European Para Championships. Zij zien nog genoeg uitdagingen op weg naar de top. ‘Veel schieten, meer ervaring, meer punten. Dat is het belangrijkste dat we moeten doen. En die uitdagingen moeten we zoeken in internationale wedstrijden. In Nederland zijn er te geen schutters op ons niveau.’ (Voor die internationale wedstrijden doen ze nu een crowdfunding. Wil je ze steunen? Kan hier).

European Para Championships
In augustus vindt de eerste editie van de European Para Championships, zeg maar de Europese Paralympische Spelen, plaats in Rotterdam. Tien sporten staan er op het programma. Daar zitten bekende parasporten bij, maar ook sporten waar je minder over hoort: taekwondo, judo, boogschieten en goalball. In aanloop naar de EPC zoek ik in de ParaWatcher Podcast uit wat er in Nederland in die onbekendere sporten gebeurt. Eerder maakte ik afleveringen over goalball en judo, nu dus boogschieten.

Ik praatte uitgebreid met Pier, Roy en Mark op een zonovergoten Papendal. Luister de hele aflevering (33:36 minuten) hieronder, of via de bekende podcast-apps:

Parijs is nog ver. Nog 433 nachtjes slapen.

Foto’s: Mathilde Dusol