‘Voldoen aan kwalificatie-eisen’ is voor sporters níet zomaar voldoende om ook werkelijk naar de Paralympische Spelen te gaan. Daarvoor moet je ook een ‘slot’ – zeg maar een startbewijs – veroveren. Soms zijn er genoeg voor alle ‘voldane sporters’, maar meestal moet er ‘doorgeselecteerd’ worden. 

Nu binnenkort de slots voor verschillende sporten worden verdeeld voor de Paralympische Spelen in Tokio, is het hoog tijd om eens te vertellen hoe dat zit. Ik bespreek dat met bondscoaches en ervaringsdeskundigen Arno Mul (atletiek), Sander Nijhuis (zwemmen, foto onder) en Eelke van der Wal (wielrennen, foto boven).

Foto: Mathilde Dusol

“Slots zijn plekken die het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) je toewijst op basis van prestaties, vertellen ze. “IPC heeft als missie om zoveel mogelijk landen op de Paralympische Spelen toe te laten. Om dat betaalbaar te houden, is het aantal deelnemers beperkt. Dus stuurt elk land alleen zijn toppers.”

Deze week ligt de focus in de ParaWater Podcast op slots in het algemeen, volgende week praat ik verder met Arno, Sander en Eelke over de slots voor Tokio 2021. Luister het hele gesprek (24:14 min) hierboven, of via een van de bekende podcastkanalen.