Bibian Mentel draagt morgen de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie. Dat deed ze 4 jaar geleden ook. Wie die keuze maakte? Chef de mission Esther Vergeer. Zij droeg de vlag in 2008 én bij de sluiting in 2012.

Wat moet een vlaggendrager zijn of hebben?

Een carrière vol topsportprestaties.
Iemand die de paralympische sport verder helpt.
Zichzelf blijft ontwikkelen.
Anderen helpt ontwikkelen.
Een boegbeeld voor de Nederlandse sport
Uithangbord van de paralympische sport.

“Dat bij elkaar opgeteld, kwam ik bij Bibian uit”, zegt chef de mission Esther Vergeer. Die ook de criteria hierboven opsomde. Dat Bibian vier jaar geleden ook de vlag droeg, heeft Esther wel doen twijfelen. “Natuurlijk heb ik daarover nagedacht. Alleen vind ik al die andere criteria belangrijker dan het feit dat ze de vlag al eens gedragen heeft.

Paralympisch debuut
Vier jaar geleden was het voor Bibian een bijzonder moment. “Het was voor ons als snowboarders de eerste keer dat we op het paralympische podium mee mochten doen. Om dan met het hele team dat stadion binnen te lopen, was een superbijzonder moment. Nu voor een tweede keer, heel bijzonder.”

Enthousiast vertelt ze verder: “Ik had het helemaal niet verwacht. Toen Esther me belde en me vroeg of ik de vlag weer wilde dragen, voelde ik me enorm vereerd. Dit keer wordt het natuurlijk anders. Dit zullen mijn laatste Paralympische Spelen zijn en met het afgelopen halfjaar in mijn achterhoofd is het fantastisch dat ik hier ben. Ik ga er met het team enorm van genieten.”

Kippenvel
“Voor mij waren het altijd kippenvelmomenten”, zegt Esther. “Je mag je land naar voren brengen en waar ik voor sta, en Bibian ook voor staat: de sport in de breedste zin. Het feit dat je daar al je geloof, heel je hebben en houden voor inzet, mag je dan uitdragen. Ik hield enorm van die ceremonies, het hoort bij de Spelen. Het maakt het plaatje af, voegt iets toe aan de beleving.”

Uitgebreid interview
Vanmiddag rond 13.30 uur vind je op ParaWatcher.nl een uitgebreid interview met vlaggendraagster Bibian Mentel over snowboarden, de strijd tegen kanker, zware operaties en haar verwachtingen.