De Paralympische Spelen zijn halverwege, de Nederlandse ploeg staat op vijf medailles. Daarmee is de ‘ondergrens’ die chef de mission Esther Vergeer vooraf gesteld had, gehaald. “Natuurlijk hoop ik dat er nog meer medailles gaan winnen. En die kansen zijn er zeker.”

De medailletrein kwam voor de Nederlandse ploeg pas op dag 3 op gang. Dat het de eerste dagen op de afdaling en Super-G niet lukte, knaagde aan Vergeer. “Toen de Spelen begonnen, hoopten we met z’n allen meteen op succes. Dat komt dan niet. Ik was bang dat de sfeer daardoor minder zou worden, maar de sporters maakten zich daar totaal niet druk om. Ze hadden allemaal de instelling: er komen nog zoveel dagen, mijn favoriete onderdeel moet nog komen. En als zij zich niet druk maken, waarom zou ik dat dan doen? Er was helemaal geen reden tot paniek.”

Overmacht
Vergeer vervolgt: “Natuurlijk is het vervolgens wel goed als de eerste medailles gewonnen worden. Dat merkte je zeker bij de eerste skimedaille van Jeroen Kampschreur. Die zorgde binnen het skiteam voor opluchting. Ze hadden het nodig dat er succes zou komen. Er was al veel gevallen, soms behaald wat ze moeten behalen, maar als die medaille dan ook komt, overtuigend en met overmacht, dan is dat wel heel gaaf.”

Vergeers rol tijdens de wedstrijden is beperkt. Ze is de afgelopen dagen vooral in het finishgebied te vinden. “Ik ben een van de eersten die ze na de finish tegenkomen. Ik geef dan een schouderklopje of een luisterend oor”, legt ze uit. “Aanvankelijk vroeg ik me af ik daar wel moest zijn, maar ik merk dat de sporters het heel fijn vinden. Ik weet natuurlijk lang niet alles van wintersporten, moet daar nog van alles over leren. Maar ik hoor er echt bij. Toen Jeroen het goud won, wilde hij echt het eerst even naar mij toe. Ik voel me geaccepteerd door de sporters. We zijn echt een heel hecht team.”

Drie dagen, genoeg kansen
Nog drie dagen zijn er kansen op medailles. Vijf medailles zijn er al gewonnen, de ondergrens is gehaald. “Ik heb een beetje moeite met zo’n getal. Het is een gewoonte om dat te te communiceren. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet noemen: ondergrens, doelstelling, verwachting … Het is een berekening geweest op basis van voorgaande resultaten. Maar dat we meer medailles konden winnen dan vijf, wist ik vooraf wel. De komende dagen zijn er ook nog genoeg kansen.”