Rusland mag niet meedoen aan de Paralympische Spelen in Pyeongchang. Het Russisch Paralympisch Comité (RPC) heeft grote stappen vooruit gezet, maar voldoet nog altijd niet aan alle door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) gestelde eisen op het gebied van anti-doping. Als erkenning voor de vooruitgang die wél geboekt is, mogelijk zeer streng geselecteerde Russen meedoen aan de Spelen. Allen: ze zijn geen Russen meer. 

De oplossing van het IPC volgt – in tegenstelling tot twee jaar terug in Rio – de lijn van de Olympische collega’s. In Rio deed Rusland Olympisch wél mee, en paralympisch níet. Dit keer is het besluit gelijk: streng geselecteerde Russen, die kunnen bewijzen nooit met doping in aanraking te zijn geweest, mogen als ‘Neutrale Paralympische Atleet’ (NPA) meedoen aan de individuele sporten.

In 2016 bleek het Russische anti-dopingsysteem open te staan ​​voor misbruik. Sindsdien hebben ze aanzienlijke vooruitgang geboekt

Omdat de startbewijzen voor langlaufen en biatlon al zijn vergeven, zijn ook die sporten voor de Russen niet toegankelijk. Teamsport sledgehockey is voor de Russen uitgesloten, omdat ze zich daarvoor niet hebben gekwalificeerd. Blijven over: alpineskiën, snowboarden en curling.

Corrupt
In 2016 werden de Russen uitgesloten van deelname aan de Spelen in Rio. “Toen bleek het anti-dopingsysteem volledig te zijn aangetast, gecorrumpeerd en open te staan ​​voor misbruik”, zei IPC-voorzitter Andrew Parsons op een persconferentie in Bonn (Duitsland). “Dit maakte het onmogelijk om te bepalen wie schoon was en wie niet. Het was duidelijk dat de deelname van Rusland de integriteit en geloofwaardigheid van sportcompetitie ernstig zou aantasten.”

Schorsing blijft
Rusland blijft voorlopig geschorst. Parsons: “Ze hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt. Russische paralympiërs behoren tot de best onderzochte en geteste sporters ter wereld. (…) We zijn ook getuige geweest van gedrags- en culturele veranderingen door het RPC. Tegelijkertijd voldoen ze nog altijd niet aan alle door het IPC gestelde eisen op het gebied van anti-doping. Gezien de geboekte vooruitgang vinden we nu wel dat Russische paralympiërs die aan strikte criteria voldoen in Pyeongchang mee moeten kunnen doen als ‘neutrale atleten’.”

De afgelopen maanden mochten de neutrale atleten al meedoen aan de diverse individuele sporten. De Nederlandse skiërs kwamen ze regelmatig tegen. Op die manier konden de NPA-atleten – in afwachting van het besluit dat vandaag is genomen – zich kwalificeren, mocht Rusland alsnog worden toegelaten.

In totaal verwacht het IPC dat 30 tot 35 sporters als NPA mee gaan doen in Pyeongchang. Dat is ongeveer de helft van het aantal sporters dat vier jaar geleden in actie kwam in Sochi. Op de eigen Spelen was Rusland toen goed voor 80 medailles en de toppositie in het medailleklassement.

De lijst met precieze criteria waar die sporters aan moeten voldoen om in Pyeongchang mee te mogen doen, wordt later bekendgemaakt.