Wesley Sneijder is recordinternational met 131 interlands, cp-voetballer Stephan Lokhoff kwam tot 173, waterpoloster Yasemin Smit droeg 350 keer het oranje en hockeyer Teun de Nooijer kwam zelfs tot 453 interlands. Toch staat dat allemaal in schril contrast met Anton de Rooij. Hij speelde 700 interlands.

Ja. Echt. Zevenhonderd. Een zeven met twee nullen. Ze-ven-hon-derd.

De Rooij (50) debuteerde in 1989 als 21-jarige tijdens de Europese kampioenschappen in Frankrijk. Hij was bankspeler en kwam af en toe in het veld. Grote ster in het team dat toen vice-kampioen van Europa werd? Gertjan van der Linden. Inderdaad: later coach van De Rooij bij het Nederlandse elftal. Pas na het goud op de Paralympische Spelen in 1992 werd de in Raamsdonksveer geboren basketballer basisspeler.

Lees verder onder de foto.

Foto: Ilse Schaffers/IQ Photo&Art

Wat volgde, was een serie aan successen. De Rooij werd twee keer Europees kampioen, won zilver (3x) en brons (2x) op EK’s, zilver op de WK in 1998, twaalf landstitels, 13 nationale bekers en 5 Europa Cups. En naast het goud uit Barcelona (1992) won hij tijdens Sydney 2000 paralympisch zilver.

En gisteravond speelde hij zijn 700e interland. In Nieuwegein was Japan de tegenstander. De recordinterland werd door Oranje met 51-62 verloren, maar dat mocht de pret niet drukken. De Rooij: “Jammer, maar we kunnen van de nederlaag alleen maar leren.”

Lees verder onder de foto.

Foto: Ilse Schaffers/IQ Photo&Art

Tokio 2020
Of interland 701 nog komt? De Rooij denkt het wel. Hij is door bondscoach Cees van Rootselaar gevraagd om ‘playing assistent-coach’ te worden. De teller aan interlands zal dus nog wel verder op gaan lopen: “Zolang er op mijn positie als ‘1-punter’ (De Rooij is geclassificeerd als 1 punt in het team, dat uit maximaal 14 punten mag bestaan, red.) geen betere is en het lichaam het volhoudt, speel ik door”, vertelt hij op Basketball.nl. “Zoals het er nu uitziet, ga ik door tot en met Tokio 2020. Dat worden dan mijn zesde Paralympische Spelen.”

Uitgebreid interview
Ronald van Dam had voor Basketball.nl een uitgebreid interview met De Rooij aan de vooravond van zijn 700e interland. Lees dat verhaal hier.

Anton de Rooij met ‘zijn’ nummer 6 (foto: Ilse Schaffers/IQ Photo&Art)