De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben op de wereldkampioenschappen flink uitgehaald. Het debuterende Thailand werd met 107-16 aan de kant gezet. De ploeg is na twee duels nog ongeslagen. Dat geldt ook voor de Nederlandse mannen, die wonnen van Zuid-Korea en Frankrijk.

Bo Kramer en Xena Wimmenhoeve scoorden tegen Thailand beiden 30 punten, Mariska Beijer nam er 22 voor haar rekening. De Thaise speelsters konden daar nauwelijks iets tegenover zetten. Natnapa Ponin was aan de zijde van de nummer 3 van Azië de meest scorende speelster met 8 punten. Voor Thailand zijn de wereldkampioenschappen in Dubai hun eerste mondiale toernooi.

De ruime zege op Thailand volgde op het openingsduel tegen Duitsland. Daarin had de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden meer tegenstand te dulden. Kramer (25) en Beijer (22) waren ook in dat duel op schot en hadden zo een belangrijke bijdrage in de 60-45 zege. Vanmiddag (Nederlandse tijd) speelt Oranje tegen Algerije het derde groepsduel.

Op den Orth
Voor de Nederlandse mannen staat er vandaag geen wedstrijd op het programma. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar won tot nu toe van Zuid-Korea (57-51) en Frankrijk (77-46). In beide duels was het Mendel op den Orth die ongeveer de helft van de Nederlandse punten voor zijn rekening nam: 28 tegen Zuid-Korea, 38 tegen Frankrijk. Morgen wacht Oranje een duel tegen Argentinië; tweevoudig kampioen van Zuid-Amerika.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol