DUBAI – De Nederlandse rolstoelbasketballers weten tegen wie ze het in de groepsfase van de wereldkampioenschappen in juni op moeten nemen. De mannen treffen in hun groep met Argentinië, Zuid-Korea en Frankrijk een relatief gunstige loting. De vrouwen stuiten in Dubai onder andere op eeuwige rivaal Duitsland.

De Nederlandse mannen treffen in groep C de nummers 7 (Argentinië) en 14 (Zuid-Korea) van de vorige wereldkampioenschappen. Nederland werd op dat toernooi tiende. Al zeggen die statistieken niet veel, want de vorige WK zijn alweer vijf jaar geleden. De Nederlandse mannen zijn inmiddels regerend Europees kampioen, Zuid-Korea werd tiende op de Paralympische Spelen in Tokio. En in Tokio ontbraken Argentinië, Frankrijk én Nederland.

Groep D mag bij de mannen gerust de Poule des Doods genoemd worden. De nummers 1, 2 en 4 van de Paralympische Spelen in Tokio – Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Iran – treffen elkaar al in de poulefase. Irak completeert die groep.

Strijd om kwartfinales
Bij de vrouwen bestaat de groepsfase uit twee groepen van zes landen. Nederland is regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen. De belangrijkste concurrenten in de strijd om een plek in de kwartfinales zijn Verenigde Staten (brons in Tokio) en Duitsland (4e). Japan, Algerije en Thailand lijken op voorhand in groep A te moeten strijden om het vierde ticket voor de laatst acht.

In groep B stuit China (zilver in Tokio) op Groot-Brittannië, Spanje (respectievelijk zilver en brons op EK 2021), Canada, Australië en Brazilië. De wereldkampioenschappen worden van 9-20 juni gehouden in Dubai.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: screenshot IWBF YouTube