De Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen hebben de finale bereikt van de wereldkampioenschappen. In Dubai was de ploeg in een spannende halve finale met 72-65 te sterk voor de Verenigde Staten. De Nederlandse mannen moesten in de halve eindstrijd hun meerdere erkennen in de Amerikanen: 41-52.

Voor de vrouwen is het hun tweede WK-finale op rij. In 2018 won de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden de laatste editie van de wereldtitelstrijd. Tegen de Amerikaanse vrouwen bouwde de ploeg de voorsprong ieder kwart verder op. Toch werd het in de laatste tien minuten nog spannend toen de scores bij Team USA wél begonnen te vallen. Van de maximale Nederlandse voorsprong van 23 punten bleven er bij het eindsignaal 7 over.

Grote vrouw aan Nederlandse zijde – letterlijk én qua scores – was opnieuw Mariska Beijer. Zij nam liefst 32 punten en 19 rebounds voor haar rekening. Bo Kramer was goed voor 21 punten, 12 rebounds en 9 assists. De finale van de WK wordt een herhaling van de paralympische finale van 2021: Nederland – China. De finale wordt komende dinsdag om 12.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld.

Foto: Jurjen Engelsman

Snelle voorsprong
De Nederlandse mannen kenden een sterke start. In een wedstrijd die gekenmerkt werd door sterk defensief spel nam Oranje na het eerste kwart een 13-6 voorsprong op de regerend paralympisch kampioen. De Amerikanen kwamen sterk terug, maar pas in de slotfase maakten de Verenigde Staten het verschil. Oranje combineerde vaak te lang door en de Amerikanen scoorden net wat makkelijker.

Mendel op den Orth onderscheidde zich opnieuw, met 14 punten en 15 rebounds. Ook Robin Poggenwisch drukte zijn stempel op het duel: 10 punten, 6 rebounds en 4 assists. Nederland wacht nu de strijd om het brons tegen Iran. Dat duel wordt dinsdag om 7.30 uur Nederlandse tijd gespeeld. In de finale treffen de Verenigde Staten titelverdediger Groot-Brittannië.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Grote foto: Ilse Schaffers


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.