OSAKA – De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben in Japan de Osaka Cup gewonnen. Het toernooi geldt als opwarmer richting de wereldkampioenschappen later dit jaar. Nederland trof in Japan Canada, Japan en Australië – de nummers 5, 6 en 9 van de laatste Paralympische Spelen.

De ploeg van bondscoach opende het toernooi in Osaka met een overduidelijke 80-26 overwinning op gastland Japan. Mariska Beijer was in dat duel de grote vrouw aan Nederlandse zijde; ze nam de helft van de punten voor haar rekening (40). Een dag later moest Canada er met soortgelijke cijfers aan geloven: 87-32. Opnieuw scoorde Beijer de meeste punten: 20. Bo Kramer (18), Xena Wimmenhoeve (16) en Julia van der Sprong (13) scoorden ook meer dan tien punten.

Finale
In het derde duel, tegen Australië keek Nederland halverwege nog tegen een achterstand aan (26-30), maar die achterstand werd in het derde en vierde kwart ruimschoots goedgemaakt: 72-46. In de finale wachtte opnieuw Canada, dat dit keer meer weerstand bood. Met 16 punten van Kramer en 10 van Cher Korver en Carina de Rooij won Oranje met 76-47.

Na de finale werd Bo Kramer verkozen tot beste speelster van het toernooi, Ilse Arts werd opgenomen in het all-star-team

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Joe Toth/OIS