De Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen zijn opnieuw wereldkampioen geworden. Oranje verdedigde de in 2018 gewonnen titel met verve; in de finale werd China met 57-34 verslagen. Hierdoor blijft Nederland regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen.

Na een verpletterend eerste kwart (16-5) leken de Chinese vrouwen de wedstrijd nog even spannend te maken. Halverwege het tweede kwart was het verschil tussen de finalisten ineens slechts drie punten. Maar nog geen zes minuten later stond er een veilige 31-17 tussenstand op de borden. In het derde en vierde kwart werd de voorsprong verder uitgebouwd naar 23 punten (eindstand: 57-34). Daarmee was Nederland net als in de paralympische finale van 2021 te sterk voor China.

Grote vrouw aan Nederlandse zijde was, net als het hele toernooi, Mariska Beijer. De 31-jarige uit Doorwerth nam in de finale 22 punten voor haar rekening. In totaal scoorde de geboren Julianadorpse in acht WK-wedstrijden 218 punten. De Australische Amber Merrit scoorde 2 punten meer en werd zo topscoorster van het toernooi. Beijer werd wel gekozen tot beste speelster van de WK.

Parijs 2024
Van 11 tot en met 19 augustus speelt de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden de Europese kampioenschappen in Rotterdam. Haalt Oranje daar de finale, dan is het ook zeker van kwalificatie voor de Paralympische Spelen van volgend jaar.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Ilse Schaffers


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.