De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Parijs. De ploeg van coach Gertjan van der Linden won de halve finale op de European Para Championships met 64-31 van Spanje. Daarmee is een plaats op de Spelen van volgend jaar verzekerd.

De Nederlandse vrouwen – regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen – zijn al de hele Europese kampioenschappen oppermachtig. En dat bleek ook in de halve finale. Met name in het tweede en derde kwart maakte Oranje het verschil. Mariska Beijer (27 punten) en Bo Kramer (17) waren de topscoorders aan Nederlandse zijde.

Voor beide finalisten op de European Para Championships in Rotterdam lag er een ticket klaar voor de Paralympische Spelen van Parijs. Naast Nederland heeft ook de andere finalist, Groot-Brittannië, zich verzekerd van paralympische deelname. De finale wordt komende zaterdag om 20.00 uur gespeeld in een (waarschijnlijk) uitverkocht Ahoy.

Mannen
De Nederlandse mannen wonnen gisteravond hun kwartfinale van Frankrijk. Pas in de allerlaatste minuut zorgde Quiten Zantinge met 3 punten voor de Nederlandse overwinning: 63-60. Het was de eerste keer dat Oranje aan het einde van een kwart op voorsprong stond. Ook bij de mannen plaatsen de EK-finalisten zich voor Parijs. Nederland speelt vanavond (20.00 uur) de halve finale tegen Spanje.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Ilse Schaffers


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.