[UPDATE 6 MEI 14:11] De Nederlandse rolstoelrugbyers hebben nog altijd zicht op kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Parijs. Op de Europese kampioenschappen was Oranje veel te sterk voor Israël: 63-36. Morgen speelt het team van coach Martin van Hinte tegen Zwitserland.

De beste twee landen van deze EK kwalificeren zich rechtstreeks voor de Paralympische Spelen van volgend jaar. Als Frankrijk, in 2024 gastland, bij die beste twee zit, plaatst ook de nummer 3 zich automatisch. De nummers 4 en 5 van de EK mogen zich volgend jaar via het paralympisch kwalificatietoernooi alsnog proberen te kwalificeren. Op dat toernooi zijn nog drie tickets te verdelen.

Met twee krappe nederlagen tegen regerend Europees kampioen Frankrijk en het hoger geklasseerde Duitsland liet Nederland in de groepsfase zien het topniveau aan te kunnen. Tsjechië werd vervolgens met ruime cijfers verslagen (66-34) en daarmee ontliep Nederland de sterkste tegenstander van de andere groep. Net als tegen de Tsjechen maakte Oranje ook tegen Israël het verschil in de tweede helft. Na een krappe 28-20 voorsprong bij rust liep Nederland in de tweede helft uit naar een voorsprong van 27 punten.

Programma
Nederland speelt morgen om 10.00 uur (Nederlandse tijd) in Cardiff tegen Zwitserland voor de vijfde plek op de EK. En daarmee dus een ticket voor het paralympisch kwalificatietoernooi. Op de wereldranglijst ontlopen de twee landen elkaar niet veel: Zwitserland is de nummer 12, Nederland is 14e op de mondiale ranking. Op de EK van vorig jaar werd Zwitserland 5e en finishte Oranje als 7e.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Archieffoto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.