De Nederlandse rolstoelrugbyers hebben de Europese kampioenschappen afgesloten met een nipte nederlaag tegen Zwitserland (46-42). Daardoor eindigt het team op plaats zes. Door dit resultaat kunnen de rugbyers zich niet meer kwalificeren voor de Paralympische Spelen van volgend jaar.

De top-3 van de Europese kampioenschappen in de Welshe hoofdstad Cardiff kwalificeert zich automatisch voor de Paralympische Spelen in Parijs. De nummers 4 en 5 krijgen een herkansing via het paralympisch kwalificatietoernooi, volgend voorjaar. Had Nederland gewonnen, was die route richting Parijs nog open. Lange tijd gingen de ploegen in het Principality Stadium gelijk op. Halverwege had het team van bondscoach Martin van Hinte zelfs een nipte voorsprong: 22-20.

Beste resultaat
In de tweede helft was het constant stuivertje wisselen. Pas in het slot van het vierde kwart maakten de Zwitsers het verschil. Ze wisten een paar risicovolle passes van de Nederlanders te onderscheppen en zo het duel in hun voordeel te beslissen. De zesde plaats is voor Oranje een evenaring van het beste EK-resultaat sinds 1997. Ook in 1999, 2003 en 2019 werd Nederland zesde op een EK. Vorig jaar finishte de ploeg nog als zevende.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Archieffoto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.