Rolstoelschermster Iris Tenkink uit Apeldoorn is tijdens de World Cup in Frankrijk vroegtijdig uitgeschakeld. In de tweede ronde verloor ze met haar beste wapen, degen, van de Française Cécile Démaude. De 40-jarige Nederlandse consolideert wel haar achtste plaats op de kwalificatieranglijst voor de Paralympische Spelen.

Tenkink schermde in de Franse stad naar eigen zeggen te voorzichtig. Waar ze ooit met floret begon aan de sport, blijkt ze de afgelopen maanden met degen beter uit de voeten te kunnen. Toch voelt ze zich met dat wapen nog niet heel vertrouwd. ‘Ik begin me zekerder te voelen met degen en merk dat er progressie in zit’, blikte ze terug op het toernooi in Nîmes. Na vier overwinningen in de groepsfase versloeg ze in de eerste ronde nog de Italiaanse Julia Markowska, daarna bleek Démaude nipt te sterk.

Ook met floret werd de Nederlandse in de tweede eliminatieronde uitgeschakeld. Tenkink, zelf nummer 21 van de wereldranglijst, moest haar meerdere erkennen in de Hongkongse Yuen Ping Chung. In het rolstoelschermen telt elk toernooi mee voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Parijs. Begin juli schermt Tenkink haar volgende World Cup, in de Poolse hoofdstad Warschau.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.