Diede de Groot heeft voor de vierde keer Roland Garros gewonnen. Op het gravel in Parijs was de 26-jarige Nederlandse een paar maten te groot voor rivale Yui Kamiji (6-2, 6-0). Het was voor De Groot haar achttiende grandslamtitel in het enkelspel.

De Groot en Kamiji zijn al een aantal jaar de onbetwiste nummers 1 en 2 op de wereldranglijst. Over de rivaliteit met de Japanse zei De Groot eerder deze week: “Het is nog steeds heel erg lastig om van haar te winnen. Yui is superslim, ze voegt elk toernooi weer iets toe aan haar tennis. Dat maakt het voor mij ook lastig.” Daarvan was in de finale op Roland Garros niets te merken. Op alle fronten was De Groot te sterk. Na iets meer dan een uur konden de armen van de Oudewaterse de lucht in. Voor de elfde keer op rij won ze een grandslamfinale.

Foto: Mathilde Dusol

Niels Vink
In de quaddivisie (voor spelers met een beperking aan benen én armen, red.) wordt de dienst sinds begin 2022 uitgemaakt door twee Nederlandse spelers: Niels Vink en Sam Schröder. Helmonder Vink, nummer 1 van de wereld, pakte na een spannende, gelijk opgaande strijd de titel. Hij versloeg zijn landgenoot uit Ospel (2e op de wereldranglijst) met 3-6, 6-4, 6-4. Voor de 20-jarige Vink is het de derde grandslamtitel in zijn carrière.

Dubbelspel
In het dubbelspel vormde De Groot door de blessure van haar vaste partner Aniek van Koot een gelegenheidsduo met Maria Florencia Moreno uit Argentinië. De twee haalden knap de finale, maar waren daarin met 2-6, 3-6 niet opgewassen tegen het als eerste geplaatste duo Kamiji/KG Montjane (Japan/Zuid-Afrika). Vink en Schröder werden in het dubbelspel verrassend in uitgeschakeld in de halve finale. Samen wonnen ze tot nu toe de laatste vier grandslams.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto’s: Mathilde Dusol (Vink), Jurjen Engelsman (De Groot)


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.