CRAIGIEBURN – Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft haar eerste toernooi van 2023 gewonnen. In de finale van de Melbourne Open versloeg de 26-jarige uit Oudewater haar naaste belager op de wereldranglijst, Yui Kamiji uit Japan. In de quaddivisie ging de finale ook tussen de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst. Niels Vink (foto) versloeg landgenoot Sam Schröder.

De Japanse Kamiji won in de finale tegen De Groot de eerste set in een tiebreak, maar daarna was de Nederlandse duidelijk een maatje te groot: 6-7, 6-1, 6-2. De finale tussen de 20-jarige Stiphouter Vink en de 3 jaar oudere Schröder uit Geleen kende een soortgelijk verloop: 4-6, 6-4, 6-2.

Dubbelspel
De drie Nederlanders waren ook succesvol in het dubbelspel. De Groot won met landgenote Aniek van Koot overtuigend de finale in het dubbelspel. Montjane (Zuid-Afrika) en de Japanse Tanaka werden met 6-1, 6-1 verslagen. Vink en Schröder hadden samen iets meer moeite met Davidson (Australië) en de Canadees Shaw. Zij wonnen echter ook in twee sets: 6-2, 7-6.

Uitgeschakeld
De Nederlandse mannen werden in Craigieburn, een voorstad in het noorden van Melbourne, al voor de finales uitgeschakeld. Maikel Scheffers en Ruben Spaargaren gingen in het enkelspel in de kwartfinales onderuit, in het dubbelspel reikten ze samen tot de halve finale.

Tekst: Robin Wubben
Foto: Mathilde Dusol