ROTTERDAM – Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de eerste editie van het vrouwentoernooi tijdens de ABN Amro Open gewonnen. In Ahoy in Rotterdam was de 26-jarige uit Oudewater in de finale na een matige start te sterk voor haar rivale Yui Kamiji (3-6, 6-4, 6-2).

Na vijftien jaar een mannentoernooi voor de rolstoeltennissers op het programma te hebben gehad, voegde toernooidirecteur Esther Vergeer dit jaar voor het eerst een toernooi voor de rolstoeltennisvrouwen toe. Zeven vrouwen kregen een uitnodiging voor het evenement, met een gedroomde finale tussen de nummer 1 en 2 (De Groot en Kamiji) als apotheose. In die eindstrijd kwam de Nederlandse steeds beter in haar spel, waardoor de Japanse in de derde set kansloos was.

‘Het is heel bijzonder om hier überhaupt te mogen spelen’, blikte De Groot terug op de week in Rotterdam. ‘Dit soort kansen, waarbij we onderdeel zijn van een “valide” toernooi, moeten wij als rolstoeltennissers pakken. Zo komen veel meer mensen in aanraking met onze sport. Dat we hier op centre court mogen spelen, is prachtig. Het zat niet helemaal vol, maar er zaten wel veel mensen.’

Mannen
In het mannentoernooi bij de rolstoeltennissers gaat de finale vandaag tussen de Brit Alfie Hewett en Martin de la Puente uit Spanje. Zij zorgden voor de uitschakeling van de laatste Nederlandse mannen in het toernooi. Hewett klopte Ruben Spaargaren, De la Puente was te sterk voor Tom Egberink.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben. 

Vanaf februari is al het parasportnieuws ook te vinden op de website van Fonds Gehandicaptensport.