Ze had niet de beste start van 2018. Werd vroegtijdig uitgeschakeld in Sydney en vorige week in Melbourne. Op de Australian Open is alles anders: Diede de Groot tenniste zich naar de finale door landgenote Aniek van Koot te verslaan. De eindstrijd wordt een gevecht tegen de nummer 1 van de wereld, Yui Kamiji.

“Het voelt fantastisch om hier de finale te halen”, zei De Groot na haar 6-2, 6-3 overwinning op Van Koot. “Ik had echt niet de beste start hier. Ik moest er weer erg inkomen, wennen aan de warmte en de jetlag verwerken. Maar nu voel ik me goed. Ik ben blij dat ik hier veel beter speel en mijn vorm weer gevonden heb.”

Het seizoen begon voor de rolstoeltennistop op de Sydney Open. In dat Superseriestoernooi reikte De Groot vorig jaar nog tot de finale, nu verloor ze in de halve eindstrijd van Van Koot. Afgelopen week ging de nummer 2 van de wereld verrassend in de kwartfinales van de Melbourne Open onderuit tegen Ziying Wang. De Chinese staat nummer 59 van de wereldranglijst – al is dat niet helemaal terecht.

Je wilt dat Nederlanders het goed doen. Daarom heb ik ze liever in de andere helft van het schema. Nu haalt er een de finale, maar verliest er ook een

In Melbourne Park vloog ze uit de startblokken tegen Katharina Kruger. De Duitse werd in 49 minuten met 6-1, 6-1 verslagen. Tegen Van Koot had de 21-jarige Nederlandse beduidend meer tegenstand. “Tegen Aniek is het altijd zwaar. Ze is de nummer 3 van de wereld en speelt op dit moment erg goed.”

Hup Holland
Dat ze het in de halve finale tegen een landgenote – tevens haar dubbelpartner op de Australian Open – moest opnemen, vond De Groot lastig. “Je wilt altijd dat je landgenoten het goed doen. Daarom vind ik het altijd fijn als ze in de andere helft van het schema zitten. Nu we tegenover elkaar staan in de halve finale, weet je dat er een Nederlandse de finale haalt, maar ook dat er eentje gaat verliezen.”

In de finale wacht nu Yui Kamiji, de Japanse nummer 1 van de wereld. “We komen elkaar de laatste tijd regelmatig tegen in finales. Het zijn altijd zware gevechten, dus zal ik in de eindstrijd mijn beste tennis moeten laten zien.

Finales
De enkelspelfinale staat op Melbourne Park gepland voor zaterdagnacht (Nederlandse tijd). Komende nacht spelen De Groot en Van Koot al de dubbelfinale tegen Marjolein Buis en Kamiji. Beide wedstrijden zijn live te volgen op AustralianOpen.com.

Interview door ‘special reporter’ Gemma Stevenson. Volg Gemma op Twitter – vooral voor alles over de Britse rolstoeltennissers.