Diede de Groot evenaarde tijdens de Australian Open het recordaantal grandslamtitels in het enkelspel bij de rolstoeltennisvrouwen. Net als Esther Vergeer won ze tot nu toe 21 titels. Het wordt niet de opmaat naar een nieuw ‘Golden Slam’: vier grandslamtitels plus paralympisch goud in één jaar.
De Groot won in 2021 de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, de US Open én paralympisch goud. Daarmee was ze de eerste vrouw sinds de (West-)Duitse Steffi Graf die deze unieke prestatie leverde. Graf deed het in 1988 overigens met olympisch goud; wat de prestatie van de Nederlandse nog unieker maakt. Ze is de enige rolstoeltennisser die ooit een ‘Golden Slam’ voltooide. Zelfs Esther Vergeer, toch jarenlang toonaangevend en de ‘maat der dingen’ in de rolstoeltenniswereld, slaagde er niet in.
De reden daarvoor is overigens simpel: Vergeer speelde nooit de US Open in een paralympisch jaar. Pas in 2005 werden de rollers onderdeel van het Amerikaanse grandslamtoernooi en in 2008 en 2012 – toen Vergeer haar laatste paralympische titels pakte – stonden de US Open en de Paralympische Spelen gelijktijdig gepland. En dus ging het rolstoeltoernooi in New York niet door.
Combinatie
Het is dezelfde reden waarom De Groot er dit jaar niet in zal slagen vier grandslamtitels te veroveren. De US Open zijn dit jaar van 26 augustus tot en met 8 september. De Paralympische Spelen beginnen twee dagen later (28 augustus) en duren ook tot en met 8 september. Dus zit een combinatie van beide toernooien er niet in. En daarom wordt er dit jaar – net als in 2008, 2012 en ook 2016 – geen rolstoeltennistoernooi gehouden op het tennispark van Flushing Meadows.
(tekst loopt verder onder de foto)
Tokio 2021
Dat het in 2021 wél kon, wat eigenlijk de uitzondering. In 2020 – het oorspronkelijke paralympische jaar – zou er ook geen rolstoeltennis op de US Open zijn. Maar toen de Spelen door de coronapandemie een jaar werden opgeschoven, ontstond er wél een mogelijkheid. De US Open duurde van 24 augustus tot en met 13 september. De Paralympische Spelen begonnen tegelijk, maar waren al een week eerder afgelopen. En dus vlogen de meeste spelers rechtstreeks van Tokio naar New York.
“Natuurlijk is het jammer dat we nu weer geen US Open spelen”, erkent De Groot. “Maar ja: het is zo. Daar kan ik niks aan doen. Dat het in 2021 wél kon, was heel bijzonder.” Voor veel spelers is het wel een financiële aderlating, want juist op de grandslams zijn in rolstoeltennis de grote prijzengelden te verdienen. Kleinere toernooien leveren minder op – sterker nog: ze kósten vaak geld, zelfs als je de titel wint.
De afgelopen jaren heeft rolstoeltennis bewezen een enorme groei door te maken: grandslams hebben het speelschema uitgebreid van 8 naar 16 spelers en op de US Open werd in 2022 zelfs een juniorentoernooi geïntroduceerd. Als de sport blijft groeien, zóu het er in de toekomst toe kunnen leiden dat het Amerikaanse grandslamtoernooi in paralympische jaren wél doorgaat – zelfs als dit tegelijkertijd met de Paralympische Spelen is. Het betekent dat rolstoeltennissers gaan kiezen: óf de US Open, óf de Paralympische Spelen. Beter gezegd: óf prijzengeld, óf eeuwige roem. Dat erkent de nummer 1 van de wereld ook. Maar zover is het nog niet. Nu gaat het toernooi gewoon niet door.
Prijzengeld
Om de spelers tegemoet te komen wordt het prijzengeld dat voor het rolstoeltennistoernooi gereserveerd was (in totaal bijna 1,3 miljoen euro) overigens wel uitgekeerd. Dat bedrag wordt verdeeld onder de top-14 van de wereldranglijst bij de mannen en vrouwen. En het juniorentoernooi, dat op de US Open sinds 2022 gehouden wordt, gaat dit jaar wél door, aangezien die spelers niet – lees: niet allemaal – in actie komen op de Paralympische Spelen.
Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher