Oud-rolstoeltennisster Esther Vergeer wordt dit jaar opgenomen in de InternationalTennis Hall of Fame (ITHF). Ze is de derde Nederlandse in de ITHF. Gezien haar statistieken is het niet meer dan logisch dat de 41-jarige Vergeer een plek in de internationale erelijst krijgt.

Vergeer won in haar loopbaan vier keer paralympisch goud, 21 grandslamtitels en in totaal 169 toernooien in het enkelspel. Tussen 2000 en 2013 voerde ze 668 weken onafgebroken de wereldranglijst aan en na de Paralympische Spelen van 2012 (foto) beëindigde ze haar carrière na een reeks van 470 opeenvolgende overwinningen.

Ook in het dubbelspel zijn haar cijfers indrukwekkend: 3 keer paralympisch goud, 23 grandslamtitels en 136 toernooizeges. Ook haar inzet voor de ontwikkeling van de sport en haar eigen Esther Vergeer Foundation, die wil zorgen dat kinderen met een handicap in hun eigen buurt kunnen sporten, wordt dor de ITHF geroemd. Op 22 juli wordt haar opname in de IHTF officieel bekrachtigd in Newport (Verenigde Staten).

Eerste kans
Voor Vergeer was het de eerste mogelijkheid om opgenomen te worden in de Hall of Fame. Alleen in een na-paralympisch jaar maken rolstoeltennissers kans op een plekje in die erelijst. Eis hierbij is dat een tennisser minimaal vijf jaar gestopt is. Vergeer zette in 2013 een punt achter haar imposante loopbaan en was bij de vorige “kans”, in 2017, dus pas vier jaar gestopt.

Voorgangers

Na Chantal Vandierendonck en Monique van den Bosch is Vergeer de derde Nederlandse rolstoeltennisster die opgenomen wordt in de ITHF. Geen enkele Nederlandse “lopende” tennisser viel die eer ten deel.

Tekst: Robin Wubben
Foto: Mathilde Dusol