Op de Nederlandse kampioenschappen rolstoeltennis dook deze week een verrassende naam op. Met een wildcard doet Jiske Griffioen – voormalig nummer 1 van de wereld en officieel gestopt in 2017 – mee. En niet onverdienstelijk: ze versloeg top-10-speelsters Marjolein Buis en Micha Spaanstra en is nu halvefinaliste. Is dit het begin van een comeback, of…?

In oktober 2017 zette Griffioen (nu 34 jaar) officieel een punt achter haar carrière. Wimbledon, een paar maanden eerder, bleek haar laatste toernooi geweest. Na 4 Grandslamtitels in het enkelspel, 14 in het dubbelspel, twee paralympische titels en het bereiken van de nummer-1-positie op de wereldranglijst was het naar eigen zeggen ‘mooi geweest’.

COMEBACK

Afgelopen jaar begon haar naam weer rond te zingen in de rolstoeltenniswereld. Toen ik begin dit jaar op bezoek was in Almere bij een training van de nationale selectie, zat ze daar ineens. Mijn mond viel – ik denk letterlijk – open van verbazing. “Jiske, wat doe jij hier?” Ze drukte me op het hart dat dit geen geheime comeback zou worden. En als dat het tóch zou worden, dat ik de eerste was die ze het zou vertellen.

Toen ze in september ineens weer wat (kleinere) toernooitjes ging spelen, vroeg ik het haar nogmaals: wordt dit tóch…? Het antwoord bleek niet veranderd: nee. Het waren toernooien waar ze altijd graag gespeeld had, bovendien was het er lekker weer, dus: waarom niet?

WEER DIE VRAAG

En nu dan dus het NK in Alphen aan den Rijn, waar ze – gezien de uitslagen tot nu toe – een serieuze kans maakt om voor de vierde keer Nederlands kampioen (na 2004, 2006 en 2013) te worden. Dus rijst bij mij wéér de vraag: is dit tóch…? Hoog tijd om ‘m te stellen.

Archieffoto Rio 2016: Mathilde Dusol