Rolstoeltennisster Diede de Groot opent de jacht op haar vierde titel op Roland Garros tegen Emmanuelle Mörch. De Française, nummer 23 van de wereld, werd met een wildcard toegelaten tot het toernooi. De twee stonden vijf keer eerdere tegenover elkaar; vijf keer won de Nederlandse nummer 1 van de wereld met ruime cijfers.

Wint De Groot van Mörch, betekent dat haar 100e zege in het enkelspel op rij. Sinds februari 2021 verloor de regerend paralympisch kampioene geen wedstrijd meer. De loting op Roland Garros koppelde de andere Nederlandse in het vrouwentoernooi, Jiske Griffioen, in de eerste ronde aan de Chileense Macarena Cabrillana. In hun onderlinge strijd heeft de 38-jarige Nederlandse een 4-2 voorsprong.

Mannen
De Nederlandse mannen wachten twee onderonsjes met Britse tegenstanders. Tom Egberink, nummer 10 van de wereld, stuit op de als eerste geplaatste Alfie Hewett. Maikel Scheffers (16) moet het opnemen tegen Gordon Reid (9). Ruben Spaargaren, op de 5e plaats de hoogstgeplaatste Nederlandse man, treft in de eerste ronde Takashi Sanada (8). In de tweede ronde wacht hem mogelijk een treffen met de 17-jarige Tokito Oda (Japan, 2).

Quad-divisie
Niels Vink, nummer 1 in de quad-divisie, treft in de eerste ronde de Canadees Robert Shaw (7). De twee stonden zes keer tegenover elkaar; Vink won vier duels, de overwinningen van Shaw dateren van vijf jaar geleden. Sam Schröder, nummer 2 op de ranglijst, neemt het in de openingsronde op tegen de Zuid-Afrikaan Donald Ramphadi. In hun head to head staat het 11-0 voor de Nederlander.

Loting dubbelspel:
V: De Groot/Maria Florencia Moreno (Arg) – Griffioen/Momoko Ohtani (Jpn)
M: Scheffers/Spaargaren – Joachim Gérard/Oda (Bel/Jpn)
M: Alexander Cataldo (Chl)/Egberink – Stéphane Houdet/Sanada (Fra/Jpn)
Q: Vink/Schröder – Andy Lapthorne/Ramphadi (GBr/ZAf)

Het toernooi voor de rolstoeltennissers begint vandaag om 11.00 uur op baan 7, 11, 12 en 13 op Roland Garros. Kijk hier voor het speelschema voor vandaag.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.