De Nederlandse rolstoeltennisvrouwen hebben de World Team Cup gewonnen. In de finale van dit officieuze WK voor landenteams wonnen Diede de Groot en Jiske Griffioen (foto) met 2-1 van titelverdediger Japan. Het is voor de Nederlandse vrouwen de 33e zege in de geschiedenis van de World Team Cup.

Griffioen, nummer 3 van de wereld, opende de finale tegen Momoko Ohtani, die twee plaatsen lager staat op de wereldranglijst. De 38-jarige Amsterdamse kende een flitsende start en won de eerste set met 6-0. Daarna kwam Ohtani veel beter in haar spel en was het aan de Japanse om een set in recordtijd te winnen: 6-1. In de beslissende set ging het lang gelijk op, maar trok Ohtani aan het langste eind: 6-3.

Het duel tussen de nummers 1 en 2 van de wereld – De Groot en Kamiji – moest door de Nederlandse gewonnen worden om zicht te houden op de eindzege. Na een spannend duel lukte dat de 26-jarige De Groot uit Oudewater ook: 7-5, 6-3. In het beslissende dubbelspel waren De Groot en Griffioen duidelijk een maatje te groot voor Ohtani en Manami Tanaka. Na iets meer dan een uur stond er 6-0, 6-1 op het bord. Daarmee heroverde Oranje de World Team Cup op de Japanse vrouwen. 

33e overwinning
Voor het Nederlandse vrouwenteam is het alweer de 33e eindzege in het landentoernooi. Slechts vier keer won Nederland sinds 1986 de titel niet: in 1994 wonnen de Verenigde Staten, in 1999 Australië en in 2017 en vorig jaar, 2022, verloor Nederland de finale van respectievelijk China en Japan. In 2020 werd het toernooi vanwege de coronapandemie niet gespeeld.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Archieffoto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.