MELBOURNE – Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft afgelopen nacht voor de vijfde keer op rij de Australian Open gewonnen. In de finale was de 26-jarige Oudewaterse in drie sets te sterk voor de Japanse Yui Kamiji (0-6, 6-2, 6-2).

De Groot had vooral in de eerste set moeite met haar service. Kamiji speelde niet groots, maar sloeg op de juiste momenten toe. Na een eenzijdige eerste set in het voordeel van de Japanse kantelde de wedstrijd in de richting van de Nederlandse, die beter ging serveren en meer winners sloeg. Kamiji had daar geen antwoord op en moest in drie sets toch weer haar meerdere erkennen in De Groot.

‘Ik heb geen idee hoe ik dit heb kunnen omdraaien na zo’n eerste set’, blikt De Groot terug op de finale. ‘Alles was voor Yui; ik had geen kans. Mijn coach gaf aan dat ik rustig moest blijven en gelukkig lukte dat in de tweede set beter. Ik kon in de rally’s komen, wat hielp om ook grip te krijgen op mijn eigen spel. Daardoor groeide ik in de wedstrijd. Dat heeft me gered.’

Statistieken
De finale in Melbourne was de vijftigste ontmoeting tussen de nummer 1 (De Groot) en 2 (Kamiji) van de wereld. De Groot won 35 van die ontmoetingen. Voor de Nederlandse was de winst in Australië haar negende grandslamzege op rij. De Groot is inmiddels al 81 wedstrijden op rij ongeslagen in het enkelspel. In februari 2021 verloor ze voor het laatst; van Kamiji.

De Groot: ‘Ik probeer niet aan die cijfers te denken. Als je daarmee bezig bent, kan het alleen maar tegenvallen als je een keer niet wint, terwijl het niet normaal is om altijd te winnen. Als je je aan statistieken gaat vasthouden, kun je niet vrijuit spelen.’

Dubbelspel
Ook in het dubbelspel veroverde De Groot de titel. De Groot en de Dinxperlose Aniek van Koot (32) waren te sterk voor Kamiji en haar Chinese partner Zhenzhen Zhu (6-3, 6-2). Voor De Groot was het haar 16e grandslamtitel in het dubbelspel, voor Van Koot alweer haar 23e. Zij is daarmee de meest succesvolle rolstoeldubbelspeelster op Grand Slams ooit.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher, foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit persbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de persberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben. 

Vanaf februari is al het parasportnieuws ook te vinden op de website van Fonds Gehandicaptensport.