MELBOURNE – Rolstoeltennissers Niels Vink (foto) en Sam Schröder hebben de finale bereikt op de Australian Open. De twee Nederlanders maakten zo hun status als nummer 1 en 2 in de quaddivisie waar. Beiden kenden weinig moeite in de halve finale.

De twee halve finales in de quaddivisie kenden een nagenoeg gelijk verloop. De 20-jarige Vink klopte de Zuid-Afrikaan Donald Ramphadi met 6-3, 6-0; de drie jaar oudere Schröder leverde tegen David Wagner (Verenigde Staten) de omgekeerde setstanden af: 6-0, 6-3. Vink en Schröder bereikten samen ook overtuigend de finale van het dubbelspel. Daarin treffen ze komende nacht Ramphadi en zijn Braziliaanse partner Ymanitu Silva.

De twee jonge Nederlanders zijn sinds de Paralympische Spelen in Tokio een klasse apart in de quaddivisie, voor spelers met ook een beperking aan hun handen. Op de wereldranglijst hebben ze in punten een straatlengte voorsprong op de naaste concurrentie. In onderlinge duels is het verschil klein: Vink won 13 ontmoetingen, Schröder tot nu toe 8. De finale van komende zaterdag wordt hun vijfde ontmoeting in een grandslamfinale. In die strijd leidt Vink (3-1).

De Groot
Ook in het enkelspel bij de vrouwen krijgt de Australian Open een eindstrijd tussen de nummer 1 en 2 van de wereld. Diede de Groot en Yui Kamiji staan voor de vijftigste keer tegenover elkaar. De 26-jarige Nederlandse won 34 van die ontmoetingen, de twee jaar oudere Japanse pas 15. De laatste overwinning van Kamiji dateert van ruim twee jaar geleden.

De Groot bereikte in de Nederlandse nacht ook de finale in het dubbelspel. Daarin speelt ze met landgenote Aniek van Koot opnieuw tegen Kamiji, en de Chinese Zhenzhen Zhu. Ook de dubbelfinale bij de mannen krijgt Nederlandse inbreng, met Ruben Spaargaren en Maikel Scheffers. Zij treffen in die eindstrijd de Britse Alfie Hewett en Gordon Reid.

Tekst: Robin Wubben, foto: Mathilde Dusol