Rolstoeltennisster Diede de Groot kan tijdens Roland Garros het record van Esther Vergeer overnemen. Beiden wonnen 21 grandslamtitels. En als de 27-jarige nummer 1 van de wereld wint in Parijs, dan …

De Groot en Vergeer worden al jaren met elkaar vergeleken. Ze winnen dezelfde toernooien, dezelfde verkiezingen tot Sporter van het Jaar – nationaal en internationaal, zijn net zo dominant op de tennisbaan en wonnen allebei veel grandslamtitels … De vergelijking is ook logisch: Vergeer is in de rolstoeltenniswereld toch een beetje de maat der dingen. De nu 42-jarige Woerdense won richting het einde van haar carrière 470 wedstrijden op rij in het enkelspel, was tussen 2000 en 2013 liefst 668 weken op rij op nummer 1 van de wereld en pakte 7 keer paralympisch goud; vier keer in het enkelspel, drie keer in het dubbelspel. Daarover bestaat geen twijfel.

De Groot staat op 21 van die titels in het enkelspel, 18 in het dubbelspel. En Vergeer? Hoeveel grandslams won de in 2013 officieel gestopte rolstoeltennisster nou precies? Een simpele vraag, maar het antwoord kán niet ingewikkelder.

De website van Vergeer zelf (allang niet meer geüpdatet) zegt: 22 in het enkelspel, geen info over dubbel. Wikipedia zegt: 21 in het enkelspel, 21 in het dubbelspel. De Internationale Tennis Federatie (ITF) zei twee jaar terug in een nieuwsbericht: 44 in totaal. En op de profielpagina van Vergeer bij diezelfde ITF: 42, enkel en dubbel opgeteld. Om het lijstje bronnen compleet te maken: de NOS meldde vorig jaar nog op haar website: 30 in het enkelspel, 24 in het dubbelspel. Kortom: geen eensluidend antwoord. Dus als De Groot het record van Vergeer wil breken, moeten we wel weten of dat record klopt.

Tijd voor nader onderzoek.


Dit verhaal is een ingekorte preview van de ParaWatcher-mail, die ik wekelijks verstuur.

Geen nieuwsbrief met nieuws, maar een mail met elke week een verhaal met ruimte voor diepgang, achtergronden, reportages, het verhaal achter het nieuws, achter de prestaties en achter de sporters. Geschreven of gesproken, net wat past. En dat komt dan dus gewoon direct in je mailbox.

Je kunt kiezen voor een gratis abonnement, of voor de premiumversie (5 euro per maand). Aanmelden voor de mail? Dat kan hier. En meer informatie vind je hier.

Foto: Jurjen Engelsman