De Nederlandse rolstoeltennissers hebben zich in drie van de vier onderdelen geplaatst voor de finale van de World Team Cup. Het vrouwen-, mannen- en quadteam staan dit weekend in de eindstrijd van dit officieuze WK voor landenteams. De junioren strijden om het brons.

De Nederlandse vrouwen waren – net als alle voorgaande jaren – voor de start van het toernooi al de grote favorieten. In de groepsfase werden Zwitserland en China moeiteloos aan de kant gezet. In de halve eindstrijd was het iets spannender, maar na twee zeges in het enkelspel was het duel beslist en werd besloten het dubbelspel niet meer te spelen. De vrouwen strijden morgen in de finale tegen Japan.

Quads
Dat het quadteam met Niels Vink en Sam Schröder (foto) de finale haalt, mag geen verrassing heten. De nummers 1 en 2 maken al een tijdje de dienst uit in deze klasse. Op weg naar de eindstrijd kregen Vink en Schröder in elf wedstrijden opgeteld slechts 27 games tegen. In de finale is verrassend Israël de tegenstander. 

Mannen
Het mannenteam had in de groepsfase ook een walk in the park. De Verenigde Staten, Sri Lanka en Portugal werden met 3-0 aan de kant gezet. In de halve finale was Frankrijk van een ander kaliber. Tom Egberink moest in drie sets nipt zijn meerdere erkennen in Stéphane Houdet, Ruben Spaargaren klopte Gaëtan Menguy en in het beslissende dubbelspel waren Spaargaren en Maikel Scheffers de sterksten. In de finale wacht zondag Groot-Brittannië.

Junioren
De Nederlandse junioren kwamen in het Portugese Vilamoura dicht bij een plek in de finale. Na een tweede plaats in de groepsfase waren de Verenigde Staten de tegenstander in de halve eindstrijd. Na de enkelspelen stond het 1-1; in het beslissende dubbelspel bleken de Amerikanen te sterk voor Xavier Donker en Ivar van Rijt. Australië is zondag de tegenstander in de strijd om het brons.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Archieffoto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.