Regerend Paralympisch kampioene Bibian Mentel had niet de meest ideale voorbereiding richting Pyeongchang. En dat is een understatement. Voor de negende keer kwam de kanker terug in haar lijf, deze week nog ging ze onder het mes. En toch: ze blijft positief over het verdedigen van haar titel.

“In de zomer van 2017 werden er helaas weer wat tumorcellen ontdekt, die weggehaald moesten worden. En recent bleek dat er een volledige nekwervel verwijderd moest worden”, vertelt ze. Ik sprak haar direct na de presentatie van paralympisch en Olympisch TeamNL op Papendal.

“Ik wil het allerliefst mijn titel verdedigen”, lacht ze. Om er toch een kanttekening aan toe te voegen: “Als het medisch verantwoord is.”

Boek: Kut kanker!
Kut kanker boekomslagEind vorig jaar verscheen Bibians tweede boek – met de alleszeggende titel Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten. Ze vertelt hierin over hoe ze omgaat het haar ziekte. “Ik wil mensen inspireren en laten zien dat het leven altijd positieve kanten heeft. Het is een manier hoe ik met kanker ben omgegaan en ik hoop dat mensen er iets van positiviteit uit kunnen halen.”

Het boek is te bestellen bij Splint Media op www.splintmedia.nl (prijs: 19,99 euro). Van elk besteld boek doneert de uitgever twee euro aan KWF Kankerbestrijding.