Vier jaar geleden had ze niet durven dromen dat ze nu al mee mag doen aan de Paralympische Winterspelen. “Toen was mijn droom: ik wil ooit naar de Spelen. En dat wordt waarschijnlijk na heel veel trainen in 2022.” Renske van Beek (28 jaar) hoorde deze week dat ze definitief naar Pyeongchang gaat.

Renske had zich al gekwalificeerd, maar moest nog op de definitieve toewijzing van een startbewijs wachten voor de vlag uit kon. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) gaf deze week de bevestiging dat Nederland bij de vrouwen drie startbewijzen heeft: voor Bibian Mentel, Lisa Bunschoten én Renske.

Waar ze snowboarden vier jaar geleden ‘wel leuk’ vond, is Renske nu topsporter. “Ik moet mezelf op 1 zetten, dit is my time to shine. Ik ga er alles aan doen om op het juiste moment te pieken. Wat er dan mogelijk is? Ik sluit een podiumplaats niet uit. Ik kan een knop aanzetten, waardoor ik nog harder ga. Ik wil iedereen laten zien wat ik kan.”

Check het uitgebreide interview met Renske (6:23 min). Over pieken op het juiste moment, hoeveel werk ze erin heeft gestopt en de course in Pyeonchang – die echt beter moet dan vorig jaar.