Nog twee dagen, dan worden de Paralympische Spelen in Tokio geopend. De belangrijkste voorbereidingen zijn achter de rug, de jetlag is uit de lijven geslapen en de sfeer in het Paralympisch Dorp is goed. De tendens in het team: laat de Spelen maar beginnen!

Ook de doelstelling voor de 73 sporters van TeamNL is duidelijk. Er wordt niet gesproken over aantallen of kleuren medailles, maar over ‘beter zijn dan ooit’. Dat geldt ook voor zwemster Lisa Kruger. “Toen ik begon met zwemmen, waren de Paralympische Spelen in Tokio mijn doel, daar wilde ik mezelf laten zien. Die ontwikkeling ging veel sneller, maar toch is de beleving toen en nu totaal anders”, blikt de 20-jarige zwemster terug. In Rio de Janeiro werd ze in 2016 verrassend paralympisch kampioen op de 100 meter schoolslag. 

AFDWINGEN

“In Rio overkwam me alles, het was al mooi dat ik meedeed. En vooraf was elke medaille waarmee ik zou thuiskomen al geweldig. Van goud durfde ik niet te dromen. Nu is dat gevoel anders. Ik weet waartoe ik in staat ben, weet dat ik medaillekandidaat ben en wil in Tokio mijn prestaties afdwingen.” Kruger start in de Japanse hoofdstad op vier verschillende afstanden en wil op alle afstanden meedoen om de medailles. “Dat wil ik op elk groot toernooi, nu dus ook.”

Lara Baars op de EK in 2021 (foto: Bartlomiej Zborowski)

“Mijn favoriete afstand is de 200 meter wisselslag. Ik leg de druk voor mezelf hoger en als alles goed gaat, zijn mijn prestaties in Tokio beter dan in Rio. Maar ik moet het nog wel doen. En het nadeel van die hele coronaperiode is dat je op dit moment niet weet hoe je concurrenten ervoor staan. Wat ik zeker weet, is dat ik zelf heel hard heb gewerkt om mooie dingen te laten gebeuren in Tokio.”

PERSOONLIJK RECORD

Ook voor atlete Lara Baars is de concurrentie een groot vraagteken. “Ik ben zelf in het afgelopen jaar veel beter geworden. Ik stoot technisch beter, ben sterker, heb heel veel vertrouwen in mijn eigen kunnen”, zegt de kogelstootspecialiste. “Wat ik gezien heb, is dat de concurrentie veel groter is geworden. Deden er eerst vier vrouwen echt mee om de medailles; nu zijn dat er nu wel acht. En daar hoor ik bij.” Vijf jaar geleden won de 24-jarige brons in Rio de Janeiro, in Tokio wil Baars zeker weer meedoen om de medailles. “Mijn doel is om mijn persoonlijk record (PR) te verbeteren; om verder te stoten dan ooit. Ik denk dat dat zal moeten om écht om de medailles te strijden. Maar ja, als ik een PR stoot, kan ik ook zesde worden. Dat is de grote onzekerheid.”

Lisa Kruger (foto: Mathilde Dusol)

DEBUTANT

Voor Levi Vloet worden het zijn eerste Paralympische Spelen. “Dit is waar ik al die jaren voor heb gewerkt”, glundert de atleet. “Toen het telefoontje van de bondscoach kwam dat ik me definitief had gekwalificeerd voor Tokio, was ik dolblij. Mijn doel is om sneller te lopen dan ooit. Eerst goed de series doorkomen en dan is er in de finale van alles mogelijk”, zegt de regerend Europees kampioen. “De Spelen zijn – ook nu de tribunes leeg blijven – een indrukwekkend toernooi. Het is toch het evenement waar iedereen vijf jaar voor gewerkt heeft.”