Na de 36 Olympische medailles van een paar weken terug, staat paralympisch TeamNL voor de uitdaging om ook voor het beste resultaat ooit te gaan. Hoewel … een absoluut record zit er niet in; dat staat op naam van de Spelen in 1984. Daar won Nederland 135 medailles. Maar dat was in een totaal andere paralympische tijd.

Anno 1984 barstte het paralympisch programma nog uit zijn voegen van de onderdelen en handicapclassificaties. In de jaren erna werd het sportprogramma kleiner, de sportieve aanpak serieuzer en de concurrentie groter. Werden er in Stoke Mandeville en New York 976 gouden medailles uitgereikt; in Tokio zijn dat er nog maar 540. En het medailletotaal van Rio 2016 – 17 goud, 19 zilver en 26 brons; totaal 62 medailles – mag gezien worden als record van de moderne paralympische sport. Dat waren de beste Paralympische Spelen ooit voor TeamNL. Tot nu dan. Want Tokio 2021 zou zomaar een nieuwe standaard kunnen zetten.

Elke Nederlandse sporter die in Tokio in actie komt, maakt kans op een medaille. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. NOC*NSF hanteert namelijk strengere kwalificatie-eisen dan het Internationaal Paralympisch Comité, waardoor een paar sporters die internationaal wél voldaan hebben aan de eisen, toch niet in Tokio zijn. In een aantal sporten – atletiek, wielrennen en zwemmen – is er per land bovendien slechts een beperkt aantal startbewijzen, waardoor er in die sporten ook potentiële medaillekandidaten afvallen. En wie niet meedoet, kan niet winnen. Johan Cruijff zou het bedacht kunnen hebben.

Diede de Groot (foto: Mathilde Dusol)

Wie doen er wel mee? Naast de drie eerdergenoemde sporten – atletiek, wielrennen en zwemmen – doet Nederland nog in acht sporten me in Tokio. Ook bij badminton, boccia, dressuur, roeien, rolstoelbasketbal, tafeltennis en triatlon liggen er medaillekansen. We zetten zes medaillefavorieten op een rijtje:

Fleur Jong

De 25-jarige atlete uit Purmerend stond ook op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Toen liep ze nog in de schaduw van de inmiddels gestopte Marlou van Rhijn, maar in Tokio is Fleur hét gezicht van de atletiekselectie. Ze maakte de afgelopen jaren furore op de 100 meter sprint en in het verspringen en wordt al de ‘nieuwe Blade Babe’ genoemd. Op beide onderdelen verbeterde ze het wereldrecord meerdere keren en eerder dit jaar werd ze op beide onderdelen Europees kampioen.

Fleur Jong (foto: Mathilde Dusol)

Dressuurteam

Van de dressuurploeg waren drie ruiters ook actief op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Sanne Voets (1x goud), Rixt van der Horst (1x zilver, 2x brons), Frank Hosmar (3x brons) hebben ook de jaren erna bewezen bij de absolute wereldtop te horen. Voor het eerst won Nederland ook goud in de landenwedstrijd op de WK in 2019. Samen met debutante Maud de Deu gaan de ruiters voor niets minder dan het hoogste; individueel en als landenploeg.

Diede de Groot

Met haar overwinning op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon is rolstoeltennisster Diede de Groot in de running voor nar een ‘Golden Slam’: winst op de vier Grand Slams, plus paralympisch goud. Ze kan met goud in Tokio en winst op de US Open de eerste worden die dat bereikt. Ze is als nummer 1 van de wereld de grote favoriet in Tokio. Dat geldt ook voor het dubbelspel, waarin ze met Aniek van Koot in actie komt.

Rolstoelbasketbalvrouwen

Na het brons van Londen 2012 zei het team: ‘In Rio gaan we voor goud!’ Het werd in 2016 opnieuw brons. In de jaren erna verjongde het team, zes van de twaalf speelsters debuteren op paralympisch niveau. Het grote verschil met 2016 is dat het team niet meer afhankelijk is van een of twee speelsters, maar iedereen een belangrijke rol heeft. En het team verliest sinds Rio 2016 niet meer. Als regerend Europees en wereldkampioen reist de ploeg als grote favoriet voor het goud af naar Japan.

Rolstoelbasketbalvrouwen (foto: Mathilde Dusol)

Jetze Plat

Niet voor niks is Jetze de gasthoofdredacteur van dit nummer van Support Magazine. Waar hij start, wint hij ook. Die stelling gaat sinds de Paralympische Spelen in Rio wel op. Hij werd sindsdien veelvoudig wereldkampioen handbiken en is in de triatlon nog altijd onverslaanbaar. Ondanks al het succes blijft hij bescheiden en blijft hij keihard werken om beter te worden. In Tokio mikt hij op drie keer goud en dat is geen onrealistisch doel. 

Rogier Dorsman

Rogier Dorsman debuteert op de Paralympische Spelen. De slechtziende zwemmer uit Heerjansdam maakte een spetterende entree op het internationale podium in 2019. Op de WK in Londen won hij toen twee gouden en twee zilveren medailles. In de jaren erna rijgt hij de records aan elkaar. In Tokio komt hij in actie op vijf verschillende afstanden en op elke afstand is hij een van de favorieten voor de medailles.

Dit verhaal verscheen eerder in Support Magazine.