Triatleten Maurits Morsink en Nico van der Burgt hebben in Montréal de derde wedstrijd van de World Triathlon Para Series gewonnen. Met dit resultaat zetten ze een grote stap richting kwalificatie voor de Paralympische Spelen van volgend jaar.

De startbewijzen voor Parijs 2024 worden verdeeld op basis van een klassement over de drie beste resultaten van elke triatleet tussen nu en 1 juli 2024. De wereldkampioenschappen en World Triathlon Para Series tellen in dit klassement het zwaarst mee. De negen hoogst geklasseerde triatleten op de ranglijst per handicapklasse krijgt een startbewijs voor zijn of haar land. NOC*NSF heeft de aanvullende eis dat de Nederlandse triatleten bij de beste zes van de kwalificatieranking moeten zitten om naar Parijs te mogen.

Achterstand
Morsink maakte in de PTS2-klasse het verschil in het laatste onderdeel: hardlopen. Nadat hij als laatste uit het water kwam na het zwemmen, maakte hij al iets van zijn achterstand goed in het wielrennen. Pas bij het hardlopen nam hij de leiding, die hij vervolgens niet meer afstond. De Amerikaan Mohamed Lahna finishte als tweede, brons ging naar de Belg Wim de Paepe.

Van der Burgt had na het zwemmen en fietsen al een gat op zijn concurrenten, waardoor hij relatief rustig naar de overwinning kon lopen. Na 750 meter zwemmen, 20 kilometer wielrennen en 5 kilometer hardlopen had hij ruim een minuut voorsprong op de Fransman Cédric Denuzière. Brons was voor de Australiër Justin Godfrey. 

Geen medailles
Rolstoeltriatlete Margret IJdema (foto) en de slechtziende Sander Koomen met guide Daaf Plomp wisten zich niet te mengen in de strijd om de medailles. IJdema werd vijfde, Koomen en Plomp finishten als achtste.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.