Paratriatleet Jetze Plat is voor de zevende keer Europees kampioen geworden in de PTWC-klasse. In Madrid lag de 31-jarige man uit Vrouwenakker van begin tot einde van aan kop. Maurits Morsink veroverde zijn derde titel in de PTS2-klasse. Vanwege de slechte waterkwaliteit werd de triatlon omgezet in een duatlon.

De slechte kwaliteit van het zwemwater in het Lago de la Casa de Campo werd veroorzaakt door het slechte weer dat de Spaanse hoofdstad de afgelopen weken teisterde. Het dwong de organisatie om de 750 meter zwemmen te vervangen door een loop-/wheelonderdeel. 

Al in die eerste meters nam Plat in de PTWC-klasse (voor rolstoelatleten, red.) afstand van de concurrentie. Uiteindelijk finishte hij solo, ruim voor de Oostenrijker Florian Brungraber en de Nederlander Geert Schipper. Voor Plat – regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen – was het zijn eerste triatlon van dit seizoen. Ook de 45-jarige Schipper uit Spanbroek richtte zich tot nu toe vooral op handbiken en marathons.

Derde titel
In de PTS2-klasse (lopende triatleten, red.) was Maurits Morsink een klasse apart. De 32-jarige Rotterdammer finishte ruim vier minuten voor de Fransman Jules Ribstein. Het brons ging naar Gianluca Valori uit Italië. Net als Plat nam Morsink al in het eerste onderdeel een voorsprong, die hij tijdens het fietsen en rennen alleen maar wist uit te bouwen.

In de PTS3-klasse finishte Nico van der Burgt (39 jaar uit Soest) bij de mannen als tweede. Sanne Koopman (19 jaar uit Biggekerke) pakte in dezelfde klasse het zilver bij de vrouwen.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.