Tandemwielrenners Tristan Bangma en Patrick Bos zijn wereldkampioen geworden op de weg. In een sprint met de twee naaste concurrenten kwam het Nederlandse koppel als eerste over de streep. Voor Bangma en Bos is het hun derde gouden medaille op het Super-WK wielrennen in Schotland.

Bangma en Bos waren eerder de besten in de achtervolging op de baan en de tijdrit op de weg. In de wegwedstrijd over 109 kilometer maakten ze zich bijna 40 kilometer los van het peloton. Alleen landgenoten Vincent ter Schure en Timo Fransen en het Franse duo De Carvalho/Guichard konden volgen. Op de streep wonnen Bangma uit Donkerbroek en Bos uit Amstelveen de sprint. Zilver was voor Ter Schure en Fransen, het brons ging naar het Franse koppel.

Derde titel
Voor Bangma en Bos was het alweer hun derde wereldtitel op de super-wereldkampioenschappen wielrennen, waar paralympische, olympische en niet-olympische wielerdisciplines samenkwamen. Het was voor het duo, ook regerend paralympisch kampioen op de baan, al hun derde wereldtitel op de weg. Ook in 2019 en 2022 waren ze de besten in de wegwedstrijd.

Super-WK
Met de wegwedstrijd voor tandems kwam er een einde aan het para-wielrennen tijdens de Super-WK. De Nederlandse ploeg won op de weg 10 gouden en 5 zilveren medailles. Komende week rijden ze de Europese kampioenschappen in Rotterdam.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.