Regerend paralympische en wereldkampioen Mitch Valize is het internationale seizoen goed begonnen. In het Italiaanse Maniago won de 27-jarige handbike zowel de tijdrit als wegwedstrijd in de UCI World Cup Paracycling. Ook in andere categorieën was er Nederlands succes.

In de tijdrit was de Heerlenaar duidelijk te sterk voor de concurrentie. Op het heuvelachtige parcours had hij na 13,6 kilometer een voorsprong van ruim 48 seconden op de Fransman Loïc Vergnaud. Het brons ging naar de Chinees Quangli Liu, die nog eens vijf seconden toegaf. Ook in de wegwedstrijd was Valize een klasse apart. Na 68 kilometer kwam hij solo over de finish. Landgenoot Tim de Vries finishte op 4.30 minuten, vlak voor de Pool Krzysztof Plewa.

Bij de tandems ging de overwinning in zowel de tijdrit als wegwedstrijd naar Nederlandse koppels. Tristan Bangma en Patrick Bos wonnen de tijdrit; Vincent ter Schure en Timo Fransen pakten naast het tijdritzilver ook de winst in de wegwedstrijd. Bij de tricyclisten (driewielers, red.) was Marieke van Soest goed voor goud in de tijdrit en zilver in de wegwedstrijd.

Diskwalificatie
Jennette Jansen pakte bij de handbikers het goud in de wegwedstrijd. Xiumin Li leek haar te verslaan, maar de Chinese hinderde Jansen door in de sprint van haar lijn af te wijken. Zo kreeg Jansen de overwinning en werd Li teruggezet naar de tweede plaats. 

Tekst: Robin Wubben
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.