Mitch Valize en Tim de Vries hebben na goud en zilver in de tijdrit op de WK ook de bovenste ereplaatsen in de wegwedstrijd voor hun rekening genomen. Valize kwam in het Schotse Dumfries na ruim 62 kilometer solo over de finish. Op ruim tweeënhalve minuut finishte De Vries als tweede.

Nadat de twee Nederlanders in de H5-klasse halverwege de race de vroege vluchter Loïc Vergnaud (Frankrijk) wisten bij te halen, ging Valize er met nog zo’n 15 kilometer te gaan solo vandoor. Pas aan de finish zag de 28-jarige Limburger zijn concurrenten terug. De Vries wist in de slotfase Vergnaud te lossen en kwam tien tellen voor de Fransman over de streep.

Tweede titel
Jennette Jansen (H4) won na het goud in de tijdrit ook de wereldtitel in de wegwedstrijd. Net als Valize kwam de 55-jarige handbikester uit Westerhaar alleen over de finish. Vooraf had ze er van gedroomd. ‘Dit was geen parcours voor een massasprint, dat wist ik wel. Solo aankomen en wereldkampioen worden is het mooiste dat er is’, glunderde ze. De Zuid-Koreaanse Doyeon Lee gaf na 47 kilometer bijna anderhalve minuut toe op de Nederlandse.

Zilver
Chantal Haenen (H5) legde het in de sprint van de kopgroep af tegen de Amerikaanse Oksana Masters. Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een groep van vier vrouwen die elkaar geen centimeter toegaven. Naast veelvoudig paralympisch kampioenen Masters en Andrea Eskau (Duitsland) maakte ook de Italiaanse Ana Vitelaru deel uit van de groep. In de sprint werd de 26-jarige Venlose Haenen tweede achter Masters, brons ging naar Eskau.

Geen goud
Voor het eerst sinds 2015 werd handbiker Jetze Plat geen wereldkampioen in de wegwedstrijd. In 2014 stond hij voor het laatst niet op het podiun. Na zijn gouden medaille in de tijdrit moest hij in Dumfries na een zware wedstrijd genoegen nemen met een vijfde plaats. Tot halverwege kon hij bij de kopgroep blijven, maar daarna verloor hij het contact met de top-3. Het goud ging naar de Belg Jonas van de Steene, Plat finishte op bijna vier minuten.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.