Een koude kermis, achter de oren krabben en er keihard afgereden worden. Dat zijn geen woorden die je verwacht van een bondscoach aan de vooravond van een World Cup. Toch sprak wielercoach Eelke van der Wal ze in Emmen uit. Daar komen dit weekend liefst 30 Nederlandse deelnemers aan de start.

Bij die deelnemers de bekende en succesvolle namen: wereldkampioen Tim de Vries, paralympisch kampioen Daniel Abraham Gebru, tandemduo Stephen de Vries en Patrick Bos, good old Johan Reekers, veelvoudig internationaal medaillewinnaressen Laura de Vaan, Jennette Jansen en Vincent ter Schure en Timo Fransen, nog zo’n meer dan eens gelauwerd tandemkoppel.

Maar bij de dertig namen ook bijvoorbeeld Edwin de Wolf, Dave Versluis, Joëlle Engel en Michelle Stummel op de tandem, Rob van de Linden, handbikesters Chantal Haenen en Melanie Helweg en Sidney Bito. Zelfs ik moest even kijken of ik ze al eens in actie had gezien. Het antwoord in nagenoeg alle gevallen? Nee.

En dat is niet gek. Vindt ook Van der Wal.

Voor alle Nederlandse deelnemers geldt: ze hebben internationale ervaring, doen serieus aan wedstrijdsport. Maar verder waren er geen strenge deelname-eisen. “We rijden hier niet in het oranje. Dat is voor het publiek misschien wat onoverzichtelijk, maar omdat we niet als officieel nationaal team uitkomen, kunnen we het evenement voor veel meer wielrenners, handbikers en tandemkoppels openzetten”, legt Van der Wal uit. “Zo hebben ze de kans om ervaring op te doen.”

Een World Cup aangrijpen om ervaring op te doen, klinkt misschien gek. Want een World Cup is toch iets voor succesvolle, gearriveerde vedetten?

Laagdrempelig
“Een World Cup aangrijpen om ervaring op te doen, klinkt misschien gek”, erkent Van der Wal. “De paralympische sport is in ontwikkeling, er komen steeds meer talentvolle nieuwe renners bij. Die kunnen we hier heel laagdrempelig de kans geven. Onze nationale selectie zal meedoen om de winst, voor de rest geldt vooral meedoen voor de ervaring.”

Koude kermis
Garantie op succes is er voor de jonkies allerminst, erkent de bondscoach. Meedoen is paralympisch allang niet meer hetzelfde als winnen. “Alle wereldtoppers zijn hier”, vertelt Van der Wal. “Sommige nieuwkomers zullen van een koude kermis thuiskomen, er keihard worden afgereden en even achter hun oren moeten krabben: o, zo hard gaat dat dus. Dat is een harde les, maar wel een les.”

Check hieronder het hele gesprek dat ik met Eelke van der Wal had in Emmen.

P.S. Ik ben t/m zondag in Emmen, dus je kunt nog de nodige mooie verhalen verwachten. Ben je de hitte even zat, loop gewoon even naar binnen om ParaWatcher te checken ?