Parawielrenners Tristan Bangma en Patrick Bos zijn wereldkampioen geworden op de achtervolging voor tandems. Op het Sir Chris Hoy Velodrome in Glasgow waren ze tijdens het ‘Super-WK Wielrennen’ ook nog goed voor een nieuw wereldrecord. Caroline Groot won goud op de 500 meter tijdrit.

In de kwalificaties hadden regerend paralympisch kampioenen Bangma en Bos al laten zien dat ze de terechte favorieten waren. Met een tijd van 3:58.766 reden ze een krappe seconde af van hun toptijd van de Paralympische Spelen in Tokio. In de finale haalde het Nederlandse duo hun Franse tegenstanders Alexandre Lloveras en Louis Pijourlet ruim voor de finish in – goed voor een voorsprong van een halve baan. Daarmee was de race ten einde en het goud voor Bangma en Bos.

Het brons was voor de Britten Stephen Bate en Christopher Latham. Het andere Nederlandse tandemkoppel, Vincent ter Schure en Timo Fransen, miste de strijd om de medailles met slechts 0.048 seconden en eindigde op de vijfde plaats.

Wereldtitel
Caroline Groot veroverde in Glasgow het goud op de 500 meter tijdrit in de C5-categorie. Voor de 25-jarige Andijkse is het haar vijfde wereldtitel op rij op dat onderdeel. Groot snelde in 37.252 seconden naar de finish op de wielerbaan in de Schotse hoofdstad. Het zilver ging naar de Française Marie Patouillet, brons was voor Nicole Murray uit Australië. 

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.