De Nederlandse tandemwielrenners Tristan Bangma en Patrick Bos hebben na de tijdrit ook de wegwedstrijd gewonnen tijdens de European Para Championships. Het zilver ging ook dit keer naar Vincent ter Schure en Timo Fransen. De twee Nederlandse koppels maakten er rond de Willem Alexander Baan een spannende race van.

De ruim 90 kilometer lange wedstrijd in Zevenhuizen was een lange afvalrace. Steeds meer tandemkoppels konden het moordende tempo van het peloton niet volgen. In de slotfase kleurde de race oranje. Naast hoofdrolspelers Tristan Bangma/Patrick Bos en Vincent ter Schure (uit Houten)/Timo Fransen (Weurt) speelden de Italianen Fabio Colombo en Paolo Toto een bijrol in die finale.

Surplace
Regerend wereldkampioenen Bangma en Bos probeerden te demarreren, maar zagen niet veel later hun concurrenten weer langszij komen. De laatste tien kilometer leek de race op een sprint op de wielerbaan: het tempo ging er volledig uit, bijna een surplace, niemand wilde de kop nemen, omdat dat vrijwel zeker ten koste zou gaan van de titelkansen.

Sprint
Op de finishstreep waren het toch de 25-jarige Fries Bangma en zijn Amstelveense piloot Bos die het sterkste eindschot hadden. Het zilver ging naar Ter Schure en Fransen, brons was voor de Italianen.

‘Ja, dit was een vreemde finale’, lachtte Bangma na afloop. ‘Het ging óf heel hard, óf heel langzaam. We wisten dat er achter ons niemand meer terug zou komen en omdat niemand de kop wilde nemen, werd het een sprint. Mooi dat we deze titel ook hebben gewonnen.’

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Ilse Schaffers


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.