De Nederlandse wielrenners waren afgelopen weekend met tien gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles het meest succesvolle team tijdens de UCI Para-cycling Road World Cup in Oostende. Op weg naar de Paralympische Spelen van volgend jaar deed het team ook goede zaken.

Naast goede prestaties is richting de Spelen in Parijs ook het aantal startbewijzen dat Nederland weet te veroveren belangrijk voor de wielrenners. Deze zogenaamde slots worden toegewezen op basis van een ingewikkelde ranglijst over WK’s en World Cups op de baan en weg tot en met 30 juni 2024. Na de wereldbeker op de weg van afgelopen weekend in Oostende bezet Nederland bij de mannen de derde plaats. De vrouwen staan op plek vier.

Gouden resultaat
Tri-cycliste Marieke van Soest uit Nijkerk (foto) en tandemkoppel Tristan Bangma en Patrick Bos leverden in de Belgische kustplaats een perfecte score af. Zij wonnen zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Achter Bangma en Bos veroverden Vincent ter Schure en Timo Fransen zilver in de tijdrit en brons in de wegwedstrijd. Ook in de H5-handbikeklasse was er een dubbele gouden score: Mitch Valize won de tijdrit, Tim de Vries de wegwedstrijd; waarin Valize dan weer tweede werd. 

Ook handbikers Chantal Haenen, Geert Schipper (beiden in de tijdrit), Jennette Jansen (wegwedstrijd) en wielrenster Aniek van der Aarsen (wegwedstrijd) veroverden goud in België. De volgende wereldbeker op de weg is eind mei in het Amerikaanse Huntsville. In augustus tellen de WK’s op de baan en weg in Glasgow en omgeving zwaar mee voor de ranglijst op weg naar Parijs 2024. 

Tekst: Robin Wubben
Archieffoto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.