De Nederlandse zitvolleyballers hebben in het Franse Caen de Bronze Nations League gewonnen. In de finale was de ploeg van bondscoach Alfred Oonk met 3-0 te sterk voor Estland. Op weg naar de finale verloor Oranje slechts één set.

De Nederlandse zitvolleybalploeg maakte dit jaar een nieuwe start. Voor de ploeg in opbouw was de Bronze Nations League – het derde Europese niveau – de eerste internationale test. En voor die test is de ploeg ruimschoots geslaagd. Nadat in het openingsduel Estland nog een set wist te pakken, werden Georgië, gastland Frankrijk en Tsjechië met 3-0 verslagen.

Onder aanvoering van captain Loek Hendrix, die verkozen werd tot beste speler van het toernooi, maakte Oranje in de finale korte metten met de Estse tegenstanders. Na slechts 42 minuten stond er een overtuigende 3-0 (25-16, 25-13, 25-7) op het scorebord. ‘We begonnen wat gespannen aan de finale, maar na tien punten was dat er wel af. De focus was enorm goed’, blikte libero Robin van Damme terug. ‘Voor alle jongens is dit de eerste toernooizege, dat is geweldig om mee te maken.’

Paralympische Spelen

De toernooiwinst in de Bronze Nations League moet een eerste stap zijn op de weg terug naar de wereldtop. Doelstelling voor de ploeg is om in 2028, in Los Angeles, weer mee te doen aan de Paralympische Spelen. De Nederlandse mannen wonnen in het verleden drie keer paralympisch goud in de sport, maar wisten zich sinds 2004 niet meer te kwalificeren voor de Spelen.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.