Liesette Bruinsma heeft het WK parazwemmen in Manchester voor Nederland een gouden finale bezorgd. De blinde zwemster won de 400 meter vrije slag in de S11-klasse. Met ook nog drie zilveren en een bronzen medaille sloten de Nederlandse parazwemmers de WK af.

Bruinsma ging in de langste afstand in het parazwemmen van begin tot einde aan de leiding. Pas in de slotfase wist de Chinese Liwen Cai wat van haar achterstand goed te maken, maar ze tikte pas 6 seconden later aan dan de Friezin. Het brons ging naar de Amerikaanse McClain Hermes. Voor de 22-jarige zwemster uit Wommels was het haar tweede wereldtitel in Engeland.

‘In de series had ik al een grote voorsprong, maar toch vond ik het spannend. Je weet nooit of ze zich sparen. Hoewel het misschien zo lijkt, is het niet vanzelfsprekend dat ik hier “eventjes” win. Twee keer goud? Ja, ik ga nu zeker met een goed gevoel naar huis’, blikte Bruinsma terug. 

Zilver
Rogier Dorsman leek op dezelfde afstand op weg naar zijn derde wereldtitel. Na 350 meter had de Nederlander nog een ruime voorsprong op alle concurrenten, maar na een ijzersterke laatste baan tikte de Tsjech David Kratochvil 0.09 seconden eerder aan dan Dorsman. In totaal veroverde de 24-jarige Amersfoorter op deze wereldkampioenschappen twee gouden, drie zilveren en een bronzen medaille.

Drie medailles
Lisa Kruger won op de slotdag in Manchester haar vierde zilveren medaille. Op de 100 meter rugslag zwom de 22-jarige Harderwijkse naar een tweede plaats achter Bianka Pap uit Hongarije. Zilver was er ook voor de slechtziende Thomas van Wanrooij op de 200 meter wisselslag. Florianne Bultje won brons op de 50 meter vrije slag.

De Nederlandse ploeg eindigt de WK in Manchester met 6 gouden, 10 zilveren en 3 bronzen medailles. Daarmee won de ploeg twee medailles minder dan op de WK van vorig jaar.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.