Parazwemster Liesette Bruinsma heeft tijdens de World Series in Berlijn haar eigen wereldrecord op de 200 meter vrije slag verbeterd. De 22-jarige Friezin tikte in de Duitse hoofdstad aan na 2:22.04 minuten. Daarmee was de zwemster bijna twee seconden sneller dan haar eigen wereldrecord (2:23.97).

De 200 meter vrije slag is voor Bruinsma, die blind is, geen onderdeel op EK’s, WK’s en Paralympische Spelen. In Berlijn verbeterde de Wommelse ook het Europees record op de 200 meter wisselslag. Dat is wel een onderdeel op grote titeltoernooien. Ze tikte aan na 2:45.37 minuten. Daarmee was ze ruim een seconde sneller dan haar eigen oude toptijd (2:46.49), die dateerde van 2019.

Schoolslag
Chantalle Zijderveld was tijdens de World Series goed voor een wereldrecord op de 200 meter schoolslag. De 22-jarige Amersfoortse verbeterde haar eigen toptijd tot 2:42.65 minuten. Daarmee was ze ruim twee seconden sneller dan het oude record. De 200 meter schoolslag is, net als de 200 meter vrij van Bruinsma, een incourant nummer. Zijderveld is regerend paralympisch kampioen op de 100 meter schoolslag in handicapklasse SB9.

Voor de Nederlandse zwemmers gelden de World Series als voorbereiding op de WK in Manchester. Over twee weken treffen de zeven geselecteerde zwemmers in het Franse Limoges hun internationale concurrenten voor het laatst voor de WK. Naast Bruinsma en Zijderveld bestaat de WK-selectie uit Florianne Bultje, Lisa Kruger, Rogier Dorsman, Bas Takken en Thomas van Wanrooij.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Archieffoto’s: Ilse Schaffers


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.